Overmatige verharing

Veel honden met een wolvacht of kortharige vacht verharen het hele jaar door. Als eigenaar word je gek van alle haren in huis. Om de hond door de rui te helpen wordt er goed geborsteld en/of gekamd. Vaak begint het met 1 keer in de week borstelen, dit wordt 2 keer in de week, iedere dag en vervolgens soms meerdere keren per dag. Hoe goed dit ook bedoeld is, hier begint het probleem van de constante rui. Met borstelen en/of kammen wordt er veel te veel haar uit de vacht verwijderd. Niet alleen oude haren worden uit de vacht gehaald, maar ook de goede haren die nog een functie hebben. Om de vacht weer aan te vullen, een te dunne vacht beschermt namelijk niet goed, worden er versneld noodharen aangemaakt. Zoals met veel dingen die (even) snel gedaan worden, is bij deze haren de kwaliteit minder. Door de mindere kwaliteit vallen deze haren eerder uit, de hond ruit nog steeds en je borstelt nog steeds. Er is een vicieuze cirkel ontstaan….

Dit probleem is op te lossen. Met de bad- en blaasmethode is de vacht weer in een goed ritme te krijgen. Vaak is het nodig om de hond een paar weken achter elkaar 1 keer per week te behandelen met de bad- en blaasmethode. Vervolgens kan de periode, afhankelijk van de vacht, langer worden tot een ritme van ongeveer iedere 10-12 weken. Belangrijk hierbij is dat je thuis niet meer borstelt maar alleen zorgt dat er geen klitten ontstaan in de lange delen van de vacht.

Bad- en blaasmethode

De bad- en blaasmethode is een manier om de oude wol uit de vacht te verwijderen zonder de vacht en de huid te beschadigen. Dit is voor de hond lichamelijk minder belastend dan de traditionele manier van ontwollen zoals dit vroeger werd geleerd. Het blijkt dat de wolharen van een vacht altijd los zitten en uitgetrokken kunnen worden. Door de beschermende functie moet het snel los kunnen laten zodat de huid geen schade oploopt als de hond gebeten wordt of langs scherpe takken loopt. Daarnaast zorgt de wol voor isolatie zodat het lichaam op temperatuur blijft bij zowel warmte als kou.

Bij de bad- en blaasmethode wordt jouw hond goed met shampoo ingesopt. De shampoo verwijdert de vetlaag die om de haren heen zit. De oude haren, die aan vervanging toe zijn, zijn beschadigd; de haarschubben staan open. Hierdoor zuigen deze haren zich vol met water en worden ze zwaar. Na het wassen gebruik ik geen föhn om de hond te drogen, maar een waterblazer. Een waterblazer wordt in tegenstelling tot een föhn veel minder warm en blaast de lucht er krachtiger uit. De lagere temperatuur voorkomt beschadiging van de vacht en irritatie van de huid. Door de krachtige luchtstroom worden de oude, zware, haren uit de vacht geblazen en blijven de goede haren zitten. Er is dus geen borstel nodig waardoor de huid ontzien wordt. Als de hond helemaal droog is kam ik de vacht nog even door met een grove kam voor een laatste check en het ontwollen is klaar.

Naast lange en halflange vachten kunnen ook korte vachten prima op deze manier ontwolt worden.