In de winter

Een veel gehoorde opmerking is dat mensen hun hond in de winter liever niet laten trimmen omdat hij het dan koud zou krijgen. Dit is echter een totaal verkeerde opvatting. Een hond heeft namelijk eerder last van vocht dan van kou.

In de herfst en winter is het buiten vaak erg nat. Hoe langer de vacht, hoe lastiger deze droog te krijgen is. De hond blijft dus veel langer nat en wordt daardoor juist koud. Een ander nadeel van een lange natte vacht is dat er veel troep in blijft hangen zoals zand en blaadjes. Deze zijn er vaak moeilijk uit te krijgen waardoor de vacht weer makkelijker klit.

Als je buiten in de kou met de hond in beweging blijft zal hij het niet snel koud krijgen, maar als hij stilstaat wel. Om de voetjes beter te beschermen tegen sneeuw kun je wat vaseline tussen de tenen smeren. Als je thuiskomt kun je dit weer afspoelen door de voetjes in een bakje lauw water te doen, dit zorgt ook voor minder vet op de vloer thuis. Het is ook handig om de uitstekende haren tussen de tenen weg te laten halen. Dit voorkomt dat er sneeuw tussen de tenen samenklontert. Sneeuw tussen de tenen is natuurlijk erg koud en pijnlijk voor de hond waardoor hij niet lekker loopt.

Als je de vacht van jouw hond ondanks alles toch liever niet korter wilt, is het misschien handig om de hond een keer vaker te laten wassen. Ik borstel de vacht goed uit en was de vacht zodat eventueel strooizout en andere viezigheid eruit is. Dit maakt het borstelen thuis weer een stuk makkelijker.

Bel gerust op voor advies voor de vacht van jouw hond.