Bij mij in de trimsalon

De trimsalon is er voor alle honden, niet alleen voor lang- of ruwharige honden. Eigenlijk is het voor iedere hond goed om regelmatig een bezoek aan de trimsalon te brengen. Ook kortharige honden kunnen namelijk vreselijk verharen en afhankelijk van de vacht wordt de juiste behandeling gekozen.

Op de afgesproken tijd kom je met de hond naar de trimsalon en mag de hond op tafel. We kijken dan samen wat jouw wensen zijn en wat er mogelijk is. Als duidelijk is wat ik ga doen, ga je weg en ga ik met de hond aan de slag.

Het kan voorkomen dat er op dat moment al een hond in de trimsalon aanwezig is. Wanneer bij de ene hond de shampoo nog moet inweken of een hond nog moet drogen onder de föhn, kan ik met de andere hond verder. Op deze manier probeer ik zo efficiënt mogelijk te werken.

Afhankelijk van de vacht zal ik de hond gaan plukken, strippen of hem doorborstelen en eventuele klitjes verwijderen. Als je gekamd hebt, kun je hem het vervelende ontklitten besparen. Hierna gaat de hond in bad en wordt hij gewassen met 100% natuurlijke shampoo op basis van oliën en kruiden, zonder synthetische toevoegingen. Na het wassen wordt de hond afgedroogd en geföhnd. Als de hond helemaal droog is zal ik hem verder in model brengen. Tenslotte knip ik de nageltjes en maak, als het nodig is, de oren schoon.

Ondertussen zijn we enkele uren verder en kan de hond weer opgehaald worden. Meestal spreken we een tijd af, maar ik kan je ook bellen als ik bijna klaar ben.

 

Natuurgeneeskunde in de trimsalon

Wat als je hond een bezoek aan de trimsalon niet zo leuk vindt? Als hij een beetje nerveus, onzeker of zelfs bang is? Om de trimbeurt voor deze honden zo prettig mogelijk te laten verlopen maak ik, als dat nodig is, gebruik van natuurgeneeskunde zoals aromatherapie of TTouch.

 

Aromatherapie

Honden hebben een goede neus en de zenuwen in de neus gaan naar het instinctieve deel van de hersenen. Door gebruik te maken van een geur die bv ontspant, moed of een veilig gevoel geeft, voelen ze zich prettiger waardoor de trimbeurt meer ontspannen kan verlopen.

De meeste honden kunnen heel goed aangeven waar ze behoefte aan hebben. Op basis van wat je over jouw hond vertelt en wat ik zelf aan de hond zie maak ik de keuze voor een paar oliën. Deze laat ik vervolgens aan de hond ruiken en door goed op de reactie te letten weet ik wat de beste olie voor dat moment is.

 

TTouch

TTouch is een zachte manier van aanraken waarbij de zenuwen worden geprikkeld. Dit werkt ontspannend waardoor aanraken vaak een minder groot probleem wordt. Deze ontspanning kan bereikt worden door met TTouches de huid te bewegen, maar ook door het gebruik van bandages. Bij een bandage wordt een elastische band, aanliggend maar niet strak, om het lichaam gedaan.

Als een hond het bijvoorbeeld vervelend vindt dat ik zijn voetjes aanraak, wordt het lastig om het voetje netjes rond te knippen of de nageltjes te knippen. In zo’n geval kan het maken van een paar TTouches ervoor zorgen dat ik dit toch zonder strijd kan doen.

Wanneer een hond tussendoor even wat ontspanning nodig heeft maar tijdens een pauze onrustig blijft, kan een bandage voor de nodige ontspanning zorgen.